Ardrinane, Annascaul, Co. Kerry
+353 87 6745261
info@deteljica.eu

Pogosta vprašanja in odgovori

Poišči odgovore na svoja vprašanja.

Spodaj najdete ključne informacije in nasvete, ki vam bodo pomagali pri načrtovanju in uspešnem prehodu v to čudovito državo, ne glede na to, ali se selite, iščete delo ali ste študent na izmenjavi.

selitev na irsko

Selitev na Irsko

Slovenci, kot člani EU, ne potrebujejo vizuma za bivanje na Irskem. V primeru daljšega bivanja je priporočljivo, da se prijavite za PPS številko (Personal Public Service Number).

Stanovanja lahko iščete na spletnih mestih, kot so Daft.ie ali Rent.ie. Stroški se zelo razlikujejo, odvisno od lokacije in velikosti, v Dublinu pa so najemnine ponavadi višje.

Kakovost je dobra, vendar lahko obstajajo čakalne vrste za nekatere storitve. Slovenci lahko uporabljajo EHIC za osnovne storitve, za dodatne storitve pa je priporočljivo zasebno zdravstveno zavarovanje.

Slovenska vozniška dovoljenja so veljavna na Irskem. Če nameravate ostati dalj časa, lahko prenesete svoje vozniško dovoljenje prek lokalnega prometnega urada (NDLS).

Obstaja široka izbira šol, vključno z javnimi, zasebnimi in verskimi šolami. Ob prihodu se je najbolje posvetovati z lokalnimi oblastmi za najbolj ustrezne možnosti za vaše otroke.

Zaposlitev na Irskem

Uporabite portale, kot so IrishJobs.ie ali Jobs.ie, in se vključite v lokalno mreženje, kot je društvo Deteljica.

Slovenci ne potrebujejo delovnega dovoljenja na Irskem zaradi članstva v EU.

Povprečna plača se lahko zelo razlikuje glede na sektor in izkušnje. Poglejte portale, kot so Glassdoor, za informacije o plačah v vašem sektorju.

Bančni račun lahko odprete pri eni od glavnih bank, kot so AIB, Bank of Ireland ali Ulster Bank. Običajno boste potrebovali osebni dokument in dokaz o naslovu.

Delodajalec bo odtegnil davke prek sistema PAYE (Pay As You Earn). Odvisno od vašega dohodka, se odtegnejo dohodnina, prispevki za socialno varnost (PRSI) in Universal Social Charge (USC).

Erasmus študentska izmenjava na Irskem

Obrnite se na svojo domačo univerzo ali Erasmus koordinatorja za informacije o štipendijah in finančni pomoči.

Nekatere univerze ponujajo študentske domove, drugače pa lahko iščete na portalih kot so Daft.ie ali uporabite storitve posredniških agencij.

Šolnine za Erasmus študente so pogosto pokrite s sporazumom med univerzami. Preverite s svojo domačo univerzo.

Potrebovali boste potrdila o vpisu, zavarovanje, EHIC kartico in morda finančne dokazila. Posvetujte se s svojim Erasmus koordinatorjem za specifične zahteve.

Irske univerze imajo številne klube, društva in dogodke. Vključite se v lokalno študentsko skupnost in se pridružite organizacijam, kot je društvo Deteljica, da boste spoznali lokalne Slovence.

erasmus izmenjava irska

Splošna vprašanja o Irski

Vreme na Irskem je zelo spremenljivo in lahko v enem dnevu doživite vse štiri letne čase. Povprečne temperature pozimi segajo od 4 do 7 °C, poleti pa od 15 do 20 °C. Dež je pogost, zato je priporočljivo imeti vedno pri sebi dežnik.

Da, Irska uporablja poseben tip električne vtičnice (tip G), zato boste morda potrebovali adapter, če vaši električni vtiči niso ustrezne oblike.

Avtobusi: Avtobusna mreža je dobro razvita, še posebej v večjih mestih kot sta Dublin in Cork. Avtobus Eireann in Dublin Bus sta glavna ponudnika, ki povezujeta mestne in medmestne poti.

Vlaki: Irska železniška mreža, znana kot Iarnród Éireann, povezuje večja mesta in ponuja udobno potovanje. Spletna stran Irish Rail omogoča enostavno rezervacijo in nakup vozovnic.

Tramvaji: V Dublinu sta dve tramvajski liniji, znanima kot Luas, ki služita kot učinkovit način prevoza po mestu.

Taksi: Taksiji so na voljo v večjih mestih, aplikacije, kot je Free Now, pa omogočajo enostavno naročanje.

Najem avtomobilov: Če želite raziskati podeželje ali se premikati po lastnih željah, je najem avtomobila dobra možnost. Ne pozabite na levo prometno smer in preverite zahteve glede vozniškega dovoljenja.

Kolesa: V nekaterih mestih so na voljo sheme za izposojo koles, kot je Dublin Bikes, ki so priročne za krajše razdalje.

Leti: Za daljše razdalje med različnimi deli Irske lahko uporabite notranje lete, kot je povezava med Dublinom in Corkom ali Kerryjem.

Nasveti:

Predhodna rezervacija vlakov in avtobusov lahko prihrani denar, še posebej v prometnih obdobjih.

Uporabite lahko aplikacije za potovanje, kot je Google Maps, za načrtovanje poti z javnim prevozom.

Če se odločite za vožnjo, preverite omejitve hitrosti, ki so lahko izražene v miljah na uro namesto kilometrih.

Gotovina: Nekateri avtobusi še vedno sprejemajo gotovino, vendar je to pogosto dražje in manj priročno. Voznikom je potrebno izročiti natančen znesek ali plačati z majhnimi bankovci.

Leap Card: Leap Card je predplačniška kartica, ki se lahko uporablja na avtobusih, tramvajih (Luas), vlakih (DART in Commuter Rail) ter nekaterih drugih prevoznih storitvah v Dublinu in drugih mestih. Kartico lahko napolnite na prodajnih mestih, kioskih ali spletnih platformah, kar vam omogoča, da enostavno potujete po različnih prevoznih sredstvih. Uporaba Leap Card je pogosto cenejša od plačila z gotovino.

Mobilne aplikacije: Nekatere prevozne storitve ponujajo možnost plačila prek mobilnih aplikacij. Aplikacija Leap Top-Up vam omogoča, da napolnite svojo Leap Card na poti, Free Now pa je priljubljena aplikacija za naročanje in plačilo taksijev.

Spletna nakupovanja: Za daljše razdalje, kot so medmestni vlaki, je priporočljivo, da vozovnice kupite vnaprej na spletu, kjer lahko izkoristite morebitne popuste.

Turistične kartice: Za turiste so na voljo posebne kartice, kot je Dublin Pass, ki vključuje neomejen prevoz in druge ugodnosti.

Nasveti:

Pripravite natančen znesek, če plačujete z gotovino na avtobusu, saj vozniki morda ne morejo vrniti drobiža.

Imejte gotovino za vsak slučaj vedno pri sebi v primeru da določen avtobus ne posluje s karticami, Leap karticami ali pa je sistem v okvari.

Pri načrtovanju poti preverite, ali je vaša izbrana metoda plačila sprejeta na vseh segmentih poti.

Uradna valuta na Irskem je evro (€). Kreditne in debetne kartice so široko sprejete v večini trgovin, restavracij in hotelov, vendar je vedno pametno imeti nekaj gotovine pri sebi za manjše nakupe.

Na Irskem se vozi po levem prevoznem pasu. Če nameravate voziti, bodite pozorni na to spremembo, še posebej, če ste navajeni na desno prometno smer, kot je v Sloveniji.

Pitje alkohola na javnih mestih (na ulicah, v parkih itd.) je lahko nezakonito v nekaterih mestih na Irskem, odvisno od lokalnih predpisov. Nekatera mesta imajo stroge predpise glede tega, zato je najbolje, da se izogibate odpiranju in pitju alkoholnih pijač na javnih mestih, če niste prepričani o lokalnih predpisih.